divendres, 16 d’abril del 2010

Salvem l'Avui

Avui he rebut d'una treballadora de l'Avui la invitació per formar part al Facebook del grup "Salvem l'Avui". Quan he acceptat formar part d'aquest grup no arribàvem a la cinquantena i ara, poques hores més tard, a quarts de vuit del vespre, ja som gairebé 300. M'hi jugo un pèsol que aquesta nit ja hauran superat el miler.
Per tant, avui he descobert això que m'expliquen des del grup:

"L'Avui, el primer diari en català, afronta aquests dies un dels moments més decisius de la seva història. El desembre passat, el grup Hermes, empresa editora d'El Punt, el setmanari Presència i altres mitjans va comprar l'Avui i els seus responsables van prometre a la redacció del diari que no farien la “bestiesa” de fer fora uns 50 treballadors com havien previst els anteriors propietaris del diari. També van assegurar que l'Avui es mantindria com un producte periodístic diferenciat d'El Punt.
Tres mesos i escaig després, els dirigents d'El Punt s'han tret la màscara. Poc després d'haver aterrat al diari van suprimir per decret la secció d'esports de l'Avui per encartar-hi El 9 Esportiu. De mica en mica, com aquell qui res, han anat prescindint de llocs de treball i ara es despengen amb les propostes de fer fora 65 persones (la meitat de la plantilla) amb unes indemnitzacions miserables, la supressió de seccions senceres i una substancial retallada de sous per als qui es quedin. I tot plegat, amb el curiós objectiu d'aconseguir l'“excel·lència” periodística de l'Avui.
Davant d'aquest atac, els treballadors de l'Avui hem decidit denunciar a l'opinió pública catalana el risc que el nostre diari deixi de ser el diari generalista de referència en català i acabi convertint-se en una publicació mediocre, mentre el grup Hermes es beneficia de sucoses subvencions públiques per haver incrementat el tiratge i l'audiència del conjunt de les seves publicacions.
Gràcies per la vostra solidaritat.
"

Sóc lector de l'Avui de tota la vida (de la meva i bona part de la seva), i mai com ara m'havia costat llegir-lo. L'anorèxia que pateix comença a ser preocupant. La compra, al seu moment, per part de Godó i Planeta a alguns, d'entrada, ens va sorprendre negativament. Però el temps ha demostrat que podia guanyar qualitat. Vicent Sanchis havia aconseguit que el diari no només sobrevisqués sinó que es comencés a convertir en un mitjà de referència. Però des que el periodista valencià va deixar-ne la direcció, el pacient ha anat empitjorant. Alguns vàrem veure la compra d'Hermes com una oportunitat, però també amb certa recança. Costava d'entendre que una empresa que té problemes de subsistència i que no ha aconseguit fer d'El Punt un diari atractiu aconseguís rellançar el seu principal competidor. La desaparició de la secció d'esports, i en conseqüència la majoria dels seus redactors, va ser la primera decepció. Fa temps que crec que aquesta secció, malgrat les mancances de recursos, era d'una qualitat per sobre la mitjana del país.
No sé com acabarà tot plegat, però fa mala olor. A veure si el que no va aconseguir l'Audiencia Nacional amb l'Egunkaria ho acabarà fent Hermes amb l'Avui i, qui sap, potser fins i tot amb El Punt.

1 comentari:

  1. I el pitjor és que els sous de l'Avui són prou dignes. Els del Punt són pitjors, si no ho tinc mal entès.

    Equiparació de sous? Tots miserables?

    Acabarem com diu el Sr. E.Verdet? "Som tots uns desgraciats?"


    Haurien de posar un cartell a les facultats que digués "escull l'especialitat de gabinet de premsa d'empresa si vols sobreviure com a periodista" al taulell de matriculacions.




    I sabent-ho, cada dia s'aprèn alguna cosa.


    Salut, Dom Xicoy

    ResponElimina